
Frequently Asked Question – Authorisation for Assignment 

 

1. How can I apply for Authorisation for Assignment (AFA)? 

Ans. Please visit https://www.ibbi.gov.in/ and click on IP Login button on the right side of 

home page. Enter your log in credentials (already been mailed to you by IBBI) and proceed 

for application for issuance of AFA. 

 

2. I have not yet received the log in credentials. To whom should I contact for the 

same? 

Ans. Please send an e-mail to ipeg@ibbi.gov.in from your e-mail ID registered with IBBI 

while stating your full name and registration number. 

 

3. Is there any User Manual available for filling up the application for issuance of 

AFA. 

Ans. Yes. You can view the same on the Top of the Page once you log in to your account. 

 

4. In the online application for AFA, what data is to be entered at Enrolment Date 

and Enrolment Number. 

Ans. Please refer to the ‘Certificate of Membership’ issued to you by your IPA. 

Accordingly, enter the date of your enrolment with your IPA and enrolment number allotted 

to you by IPA. For any assistance, contact your IPA immediately. Please do not enter IBBI 

registration number and date of IBBI registration here. 

 

5. In the online application for AFA, which information is to be updated in 

‘Continuous Professional Education’ tab. 

Ans. Please refer to the IBBI (Continuing Professional Education for Insolvency 

Professionals) Guidelines,2019 issued on 6
th

 August 2019. These Guidelines provide that an 

IP shall undertake a minimum of 10 credit hours of CPE each calendar year and a minimum 

of 60 credit hours of CPE in each rolling block of three calendar years. AFA shall not be 

issued or renewed to an IP who fails to comply with these Guidelines. These will come into 

force with effect from 1
st
 January 2020. These shall not apply to IPs who have completed 

the age of 65 years.  Please update the information, if applicable.  

Hence, for this time you can leave the box blank or NA.  
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6.   In the online application for AFA, when the ‘copy of CIN/LLPIN/Certificate of 

Registration of the Corporate Debtor’ becomes applicable. 

Ans. Only in cases, where you are a whole-time director / managing director in any 

company, this document is to be attached. 

 

7.  The credit score has to be availed from which agency? 

Ans.  CIBIL score report downloaded from any RBI registered Credit Information 

Company. 

 

8. Whether any fee is required to be paid under Clause 12A (3) while filing Form 

AA. If not, then whether the check box should be left unticked? 

Ans.  If the Annual membership fee has been paid by you, then you can tick the check box 

for fee under Clause 12A (3). 

 

9.   Can I edit my application for AFA, once submitted through DSC/ESC? 

Ans. No. It can not be edited. Please go through the online application format once, keep 

all the documents ready and fill the form accordingly. You may save it as draft before 

submission to enable you to check and correct your application before final submission. 

 

10.   I have successfully submitted my online application for AFA, how shall I receive 

my certificate of AFA? 

Ans. Upon submission of your online application through DSC/ESC, the application is 

received and examined by your IPA. Once, IPA approves the same, the online certificate of 

AFA is generated and the same becomes available in your dashboard. You can then 

view/print your Certificate of AFA. 

 

11.   Whether I will receive any physical copy of my Certificate of AFA? 

Ans. No, Certificate of AFA shall be issued only through online mode. 

 

12.  My application for AFA has been rejected. What should I do now? 

Ans. In case, your application is rejected by your IPA, click on Appeal Button (which shall 

shortly be activated) and submit your online appeal (attach relevant documents) to the 

Membership Committee of your IPA against the rejection of your application. Appeal must 

be made to your IPA within 7 days of date of rejection.  



 

13.   What shall be the validity period of my AFA? 

Ans. AFA shall be valid for a period of one year from the date of its issuance or till the date 

on which you attain the age of 70 years, whichever is earlier. 

 

14.  I am presently handling one assignment under IBC, 2016. Do I need to apply for 

AFA?  

Ans.  Please refer to the proviso to Regulation 7A of the IBBI (Insolvency Professionals) 

Regulations, 2016, which, inter alia, provides that the said Regulation shall not apply to an 

assignment which you are undertaking as on 31
st
 December, 2019. 

 

15.   Is the AFA to be obtained for every assignment? 

Ans. No. It is a ‘Certificate of Authorization for Assignment’ having validity of one year 

from the date of its issuance or till the date on which you attain the age of 70 years, 

whichever is earlier. 

 

16.   Where can I get more information about AFA? 

Ans.  Please refer to IBBI (Model Byes of Insolvency Professional Agencies) Regulation, 

2016 as amended from time to time which is available at https://www.ibbi.gov.in/legal-

framework/updated. You may also contact your IPA for seeking clarifications, if any. 
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